Kutyásfotók.hu – Mert szeretjük a kutyusokat

A sorozat második részében további őshonos állatfajtákat mutatunk be! Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, hogy például a kutyafajták közül melyiket tekintjük őshonosnak!

Lipicai
Biztosan sokan hallottatok már erről a csodaszép lófajtáról. Nem csak impozáns megjelenésével hívja fel magára a figyelmet, hanem könnyen képezhetősége is elnyeri a lovasok tetszését. Ma Szilvásváradon található a ménes nagy része, itt különböző programok keretén belül ismerkedhetünk a lipicai lovakkal. Napóleon idejében Mezőhegyesre menekítették a törzsállományt. Története egyébként a Magyar-Osztrák Monarchia idején vette kezdetét.

Színe leginkább szürke, de előfordul pej és fekete színben is. Elsősorban kiváló fogathajtó, a hazai fogathajtók is kitűnő eredményeket érnek el. Helyét kitűnően megállja a spanyol iskolában is.


Őshonos állatok 2.rész

Magyar fodros lúd
A magyar lúd őshazája Kárpát-medence. Színe lehet fehér, tarka, és fodros is. Magyarországon leginkább az Alföldön és Dunántúlon elterjedt. Különlegessége a fodros tollazat, ezért is lett közkedvelt itthon. Közepes fajta, tojásai is közepes méretűek, jól kotló fajta. Húsa ízletes és kiváló.


Őshonos állatok 2.rész

Bivaly
Elő- és Hátsó Indiából került hozzánk. Kedveli a nedves, tőzeges legelőket, ezért elsősorban Somogy és Zala megyében tenyésztették. Rendkívül jó igavonó, ereje 50%-kalnagyobb, mint a szarvasmarháé. Napjainkban már csak pár száz él belőle hazánkban, az állomány nagy része Erdélyben található. A II. világháború után előtérbe helyezték azokat a fajtákat, amik jól tejelők, ezért szorult vissza a bivaly tartása. Ma már inkább csak természetvédelmi és idegenforgalmi szempontból tartják. Zala megyében van a bivalyrezervátum, ahol egész évben megtekinthetjük az állatokat.


Őshonos állatok 2.rész

Magyar vizsla
Nem csak a magyar vizsla számít őshonos kutyafajtának itthon, de mondhatjuk, hogy az őshonos kutyafajtákból a vizsla az egyik legnépszerűbb kutyafajta hazánkban. Sima és drótszőrű változatban tenyésztik, a sima szőrű elterjedtebb. Mai napig használják vadászaszatra, kiváló a szimata. Jól képezhető fajta, azonban csak aktív életet élő gazdinak ajánlható, mert a vizsla egy örökmozgó. Nem csak fiatal korában bír nagy mozgás- és törődés igénnyel, fittségét, aktivitását sokáig megőrzi. Közepes testű, rövid szőrű, zsemleszínű. Lakásban tartásra inkább rövid szőrű változata alkalmasabb. Sokan kedvtelésből tartják. Nagyon intelligens, barátságos, legtöbbjük, amolyan „mindenkit szeret” fajta.


Őshonos állatok 2.rész

Írta: msparis

Képek: pixabay

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Nem
  • Talán
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.