Kutyásfotók.hu – Mert szeretjük a kutyusokat

Magyarország állatvilágát tekintve az egyik leggazdagabb Európában. 88 emlős fordul elő hazánkban.
Az alábbiakban néhány őshonos emlős fajtát mutatunk be.

Magyar szürkemarha
A 1870-es években még a magyar marha állomány csaknem 100%-át képezte, mára azonban csak áldozatos munkával sikerült megmenteni a kihalástól. Az Alföldön már a honfoglalás kora óta tenyésztették, Európa szerte a legkeresettebb hízómarha volt. A szürkemarha hatalmas termetű, tekintélyes megjelenésű állat. Jól alkalmazkodott az igénytelen tartási körülményekhez, kiváló igavonó. Húsa rendkívül finom. A középkori legelők megfeleltek a szürkemarha igényeinek, azonban a körülmények megváltozása az állomány csökkenését okozta. Ma az állomány nagyobbik része nemzeti parkjainkban található meg.


Őshonos állatok 1.rész

Racka juh
Feltehetően Délnyugat Ázsia környékéről került Európába, ie. előtt 5000 évvel. A racka juh kistestű, az anyák 45 kg körüliek a kosok 60 kg körüliek. Az alföldi rackának különleges szarva van: v alakban felálló, pödrött. Valószínűséggel ez a szarv mutció eredménye, de mégis fajtajellegként maradt fenn a későbbiekben. A racka juh többnyire fehér színű, de előfordul fekete példány is. Nagy részük szintén nemzeti parkjainkban lelhetők fel.


Őshonos állatok 1.rész

Mangalica sertés
A mangalica nemesített fajta, szerb és hazai sertések keresztezéséből alakult ki. 1945-ig a hazai sertésállomány nagy részét alkotta. A későbbiekben azonban visszaszorult. Ma újra népszerűbbé kezd válni, mert húsa egészségesebb és finomabb. A serrano sonkát is mangalicából készítik. Szívós, igénytelen fajta. A mangalicát a szőke, vörös, fecskehasú, és ordas-vadas színváltozatban tenyésztik. A Hortobágyi Nemzeti Parkban találjuk az állomány nagy részét.


Őshonos állatok 1.rész

Írta: msparis

Képek: pixabay

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Nem
  • Talán
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.