Kutyásfotók.hu – Mert szeretjük a kutyusokat

Egyre többen vannak itthon is, akik kutya vagy cica helyett inkább egy nyuszit választanak kedvencnek. A nyulak tartása egyszerű, néhány dologra azonban oda kell figyelni. A nyulak is sok törődést, szeretetet igényelnek, ezért nem javaslom, hogy csak húsvétra vegyünk magunkhoz egyet Ha elhatároztuk, hogy egy nyuszi lesz a háziállatunk, gondoskodjunk róla élete végéig. Akár 10 évig is élhetnek.

A nyuszik csendes állatok, jól érzik magukat lakásban is. Ha kiskoruktól fogva neveljük őket, szelídek, kedvesek.


Nyuszit szeretnék! Hogyan tartsunk nyulat otthon?

Milyen felszerelésre lesz szükség?

A nyulak legszívesebben egész nap szaladgálnának a lakásban, de azért, jó ha távollétünkben be tudjuk zárni. Szükség lesz tehát egy ketrecre. A ketrec minimum 40x60cm legyen. Kell bele alom, önitató, egy-egy fadarab, vagy szépia, hogy fogait tudja koptatni. A nyulak szeretnek rágni, ezért ha egyedül hagyod szabadon a lakásban, lehetséges, hogy mire hazaérsz egy-két dolgot át fog szabni.

A ketrecet lehetőleg a szoba egyik sarkába tedd, ne legyen huzatban, és kellően nyugodt legyen a nyuszi számára.

Mivel etessem a nyulamat?

Az a lényeg, hogy mindenből frisset kapjon a nyulunk. Friss zöldségek, friss víz, friss széna. A széna fontos tápláléka a nyuszinak, hetente többször is adjunk neki. Csak a széna tartalmaz annyi rostot, amennyire a nyulunknak szüksége van. Gyümölcsből csak keveset adjunk neki, mert sok a cukortartalma, könnyen okoz elhízást.

Mire kell odafigyelni, ha nyulat tartunk?

Először is a nyulat ivartalanítani kell, máskülönben ivaréretten agresszívvé válhat. Oda kell figyelni a megfelelő hőmérsékletre, mert nyáron a hőség, télen a hideg árthat neki. Hőgutára hajlamos.

Ha nem kap elég rágcsálnivalót, fogai túlnőhetnek, erre érdemes ügyelni. Karmait is rendszeresen vágni kell. Ha kiengedjük a a lakásba, mindig tartsuk szemmel. Sok olyan dolgot megrághat, ami veszélyes rá nézve.

A nyulak nem igénylik annyira a simogatást. Érdeklődő, kíváncsi, társaságot kedvelő állatok, de ha simogatásra vágyik, majd ő jelzi. Hasonlóképpen, mint a macskák dorombolással adja tudtunkra elégedettségét. A nyulak szeretnek játszani, dobozt rágcsálni, tehát szüksége van olyan dolgokra, amiket megrághat. Ezen dolgok figyelembevételével, kellemes „társaddá” válhat egy pihe-puha szőrös nyúl.

Írta: msparis

Képek: pixabay

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Nem
  • Talán
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.