Kutyásfotók.hu – Mert szeretjük a kutyusokat

Tavasztól őszig közkedvelt szabadidős tevékenység Magyarország tájainak felfedezése. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes és egészséges program. A kirándulások alkalmával különféle állatokkal való találkozásra is fel kell készülnünk. Bár javarészt ezek az állatok félnek az embertől, mégis előfordulhat, hogy fogunk velük találkozni. De milyen állatokkal ismerkedhetünk meg itthon?

Róka

Ha róka szelíd és meg lehet simogatni, akkor semmiképpen se tegyük, mert valószínűleg veszett. Hazánkban az elmúlt években nem fordult elő veszettség, de jobb az óvatosság.
Súlya 3-14 kg között van, magassága 30-55 cm.
Sűrű tömött bundája van, hosszú bozontos farka. Színe vörös-fehér.
Kotorékokban lakik, pockot, nyulat, bogarat, döghúst is megeszik. Általában napnyugta után vadászik.


Milyen vadon élő állatokkal találkozhatsz Magyarországon?

Aranysakál

Magyarországon nagyjából 3000 példány élhet belőlük, és főként a déli megyékben fordul elő. 45-50 cm marmagasságú, súlya 7-15 kg között változik, a kanok erősebbek. Akár képesek egy órán át is üldözni a vadat. Színe szürkés, télen-nyáron másabb árnyalatú, a farkashoz hasonlítható leginkább, de annál jóval vékonyabb. Fő ismertetőjegye összenőtt középső ujjai, mind a négy lábán. Ezen kívül jellegzetes rövid, üvöltő hangja van, erről is könnyen felismerhető. Az itthoni fajok rágcsálókat esznek leginkább, de szeretik az őz vaddisznó tetemeket is.

Farkas

Hazánkban itthon csak egy-egy példány él, főként az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park területén. A sakálnál erőteljesebb felépítésű, súlya 12-55kg között változik. Kiváló a hallása és a szaglása, több kilométerről megérzi a vad szagát. Színe szürke, barnásszürke, vagy sárgásbarna, illetve fehér. Leginkább jól szervezett falkákban él, szigorú hierarchiában. Csak húst és csontot eszik. Vadászni falkában járnak.

Nyestkutya

Leginkább a Duna-deltában találkozhatunk vele. Testtömege 4-6 kg között mozog, magassága 20 cm, Barnásszürke bundája van. Csak éjszaka vadászik, napközben ritkán lehet látni. A többi kutyafélétől eltérően téli álmot alszik. Mindenevő, pocoktól elkezdve a bogyókat, gyümölcsöket is megeszi.


Milyen vadon élő állatokkal találkozhatsz Magyarországon?

Menyétfélék

Sok helyen elszaporodtak, akár már a városokban is találkozhatunk egy-egy példánnyal. Kistestűek, gyakran két lábon járnak. A menyétfélékhez sorolhatók a nyestek, borzok, közönséges görények, európai vidrák is. Többnyire ragadozók, madarakat, tojásokat, kis rágcsálókat esznek, de gyümölcsöt, bogyókat is fogyasztanak.

Írta: msparis

Képek: pixabay

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Nem
  • Talán
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.